JoMi Fotografie groep

Niet scherp

 Waarom is mijn foto niet scherp?

Uit HeelHollandFotografeert 


Oei, dat kan heel veel oorzaken hebben. Het kán aan de apparatuur liggen, dat wordt vaak gesteld. Maar feit is dat 99% van de onscherpe foto’s NIET aan de apparatuur liggen, maar aan de fotograaf….
Ja, dat is soms wel pijnlijk. Want het zou fijn zijn dat je de apparatuur de schuld kan geven van de zaken die niet goed gaan.
Maar de realiteit is anders. Het zit dus meestal niet in de apparatuur maar in de persoon achter de apparatuur.
Maar het is dan ook op te lossen. Want met kennis en kunde weet je dus wanneer de kans op een onscherpe foto groter is en kan je maatregelen nemen. Laat ik een klein voorbeeld geven. Vaak is een foto onscherp omdat de sluitertijd net iets (of veel te) lang is.
En dat kan dan twee kanten op gaan. Je kan dan een bewogen foto krijgen omdat je onderwerp ‘te snel’ is voor de sluitertijd. Denk bijvoorbeeld aan een sluitertijd van 1/250. Dat is best wel goed. Maar NIET als je een sprintende hond superscherp op de foto wil zetten….
Of als je een sluitertijd hebt voor een stilzittende vogel. Dat zou ‘in principe’ kunnen met redelijke sluitertijd van 1/100.
Maar niet als je een superzoom op je camera hebt van 600mm of misschien wel meer. Dan is de kans dat je een bewogen foto krijgt omdat je camera beweegt in die tijd erg groot.